Beberapa cara yang boleh dipraktikan bagi menaikkan semangat kejiranan adalah dengan tegur – menegur, kunjung mengunjung sesama jiran. Dengan cara ini anda lebih mengenali latar belakang jiran dan bertukar informasi. Aktiviti ini boleh dilakukkan pada bila – bila masa seperti waktu perayaan, perkhawinan, kelahiran anak, dan sebagainya. aktiviti akan menjadikan jiran mengambil berat tentang anda.

 

Selain itu semangat jiran boleh dinaikkan dengan mengunakan kaedah gotong royong. Melalui aktiviti ini anda akan secara tidak langsung berkomunikasi, berkenalan dan betanya khabar dengan jiran – jiran anda ketika membuat kerja – kerja yang diberikan. Jesteru kita akan mengenali jiran dengan lebih rapat.

 

Disamping itu, kita perlu mempunyai sifat prihatin terhadap masalah jiran. Jika terdapat kesusahan berlaku maka anda perlulah ringankan tulang membantu seperti menjaga rumah jiran ketika mereka keluar melancong, membantu ketika kenderaan rosak, membantu ketika mereka mengadakan kendurio dan sebagainya. dengan itu akan lahirlah kasih sayang sesama jiran.

UMT